Widziałam na kilku blogach, że można zrobić mleczko kokosowe..więc postanowiłam spróbować i ja..na próbę zrobiłam z 0,5 l wody..
- 1 l wody niegazowanej
- 1 szkl.wiórek kokosowych
Zalać wiórki wodą i odstawić na 2h. Następnie wiórki z wodą zmiksować blenderem i odcedzić. Powstanie aromatyczny płyn o zabarwieniu mleka, który po odstaniu rozwarstwia się.Mleko można przechowywać w lodówce 2 dni.
Do zrobienia tego mleczka użyłam wiórek kokosowych Marsyl, które są szeroko wykorzystywane jako dodatek do ciast, ciastek, deserów, tortów. Pełnią w tych produktach rolę nie tylko podnoszącą walory smakowe, ale także ozdobne.
Do zrobienia tego mleczka użyłam wiórek kokosowych Marsyl, które są szeroko wykorzystywane jako dodatek do ciast, ciastek, deserów, tortów. Pełnią w tych produktach rolę nie tylko podnoszącą walory smakowe, ale także ozdobne.
Fajny pomysł:-)
OdpowiedzUsuńBożenko czy Ty jesteś na FB???
Dziękuję..Niestety, ale nie ma mnie na FB.
Usuńzapisuję w ulubionych:)
OdpowiedzUsuńCieszę się..
UsuńJa robię z mlekiem. Mleko gotuję i wsypuję wiórki. Chwilę mieszam i odstawiam aby namokło. A później to tak jak u Ciebie. Są szkoły które mówią..o gotowaniu wiórków z mlekiem..ale to już dla pracusiów. :P Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń