Mleczko kokosowe



Widziałam na kilku blogach, że można zrobić mleczko kokosowe..więc postanowiłam spróbować i ja..na próbę zrobiłam z 0,5 l wody..

Mleko kokosowe (woda kokosowa) to bezbarwny płyn znajdujący się w orzechu kokosa, mleczko kokosowe uzyskuje się z miąższu kokosa, poprzez zalanie wodą i moczeniu, lub gotowaniu kilku minut.
  • 1 l wody niegazowanej
  • 1 szkl.wiórek kokosowych
Zalać wiórki wodą i odstawić na 2h. Następnie wiórki z wodą zmiksować blenderem i odcedzić. Powstanie aromatyczny płyn o zabarwieniu mleka, który po odstaniu rozwarstwia się.Mleko można przechowywać w lodówce 2 dni.
Do zrobienia tego mleczka użyłam wiórek kokosowych Marsyl, które są szeroko wykorzystywane jako dodatek do ciast, ciastek, deserów, tortów. Pełnią w tych produktach rolę nie tylko podnoszącą walory smakowe, ale także ozdobne.

                                                           Wiórki kokosowe 70 g

Komentarze

  1. Ja robię z mlekiem. Mleko gotuję i wsypuję wiórki. Chwilę mieszam i odstawiam aby namokło. A później to tak jak u Ciebie. Są szkoły które mówią..o gotowaniu wiórków z mlekiem..ale to już dla pracusiów. :P Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.