Przejdź do głównej zawartości
Pyszny i prosty do zrobienia chlebek tostowy.. znaleziony tutaj.Ten chlebek jest mięciutki , puszysty..po prostu pyszny ..
- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- 450 g mąki chlebowej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli (można zmniejszyć ilość soli, ja dałam 1 i 1/4 )
- 2 łyżeczki cukru
- 25 g masła
- 1 łyżeczka suchych drożdży
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (wyrabiałam mikserem z hakiem)Przełożyć do naoliwionej miski. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na około 1-1,5 godzinyPo tym czasie przenieść ciasto na blat i krótko zagnieść.Następnie uformować prostokąt, złożyć boki do środka i przełożyć do naoliwionej foremki.Foremkę umieścić w dużym foliowym worku i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć powyżej krawędzi foremki.Piec przez 30-35 minut w 220 st C (200 termoobieg).Upieczony bochenek ostukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Jeśli to konieczne, dopiekać chleb bez foremki przez 5 minut.Studzić na kratce.
Mleko krowie można zastąpić mlekiem sojowym , a masło zastąpić masłem klarowanym i będzie chlebek dla alergika..
Miło mi, że przepis się przydał. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńOj przydał się i przyda się jeszcze nie raz..pozdrawiam..
UsuńPytanie, czy zrobiłaś w wersji dla Alergika i wiesz że wyjdzie taki ładny czy zakładasz, ze też się uda. Moim zdaniem nie powinno być problemu ale fajnie byłoby to sprawdzić, może sama się skuszę i wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie robiłam w takiej wersji..ale myśle ,że powinno sie udac..
Usuń