Przejdź do głównej zawartości
Kupiłam 3 małe cukinie i miałam zrobić z nią kurczaka ..ale zostawiłam troszkę mięsa mielonego od gołąbków i zrobiłam coś innego..no i wcale nie żałuję..moje cukinie troszkę za mocno się przypiekły..ale i tak były smaczne..Przepis znalazłam tutaj..
- 2 średnie cukinie [ u mnie 3 małe]
- 25 dkg mielonego mięsa
- 1 cebula
- czosnek
- 1/2 szkl mrożonej marchewki[ nie miałam , więc ugotowałam]
- 1/2 szkl startego sera
- kilka łyżek pikantnego ketchupu
- bazylia [świeży koperek]
- majeranek
- łyżka oliwy
Cukinię umyć, przekroić na pół, środek wydrążyć łyżeczką. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę lekko rozmrozić. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić mięso, cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Dobrze usmażyć rozdrabniając mięso. Dodać marchewkę, ketchup i ewentualnie doprawić. Można po zdjęciu z patelni wmieszać część sera żółtego. Napełnić wydrążone połówki cukinii farszem, posypać serem, przykryć i wstawić na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po tym czasie zdjąć folię/przykrywkę i dopiekać chwilę do zrumienienia się sera.
Też kupiłm małe cukinie, miałam zrobić nadziewane, a skończyło się usmażeniem ich na patelni grilowej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinie i trochę się bałam, że mięso zdominuje ich smak... Chyba następnym razem jednak zrobię:)
bardzo lubię takie smaki
OdpowiedzUsuń