Młodą kapustę można kupić już od jakiegoś czasu,a ja jakoś nie mogłam się przybrać, żeby ją kupić i coś zrobić..aż w końcu nadeszła pora..i zrobiłam gołąbki..
Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć (nie długo, aby tylko trochę zmiękła), oddzielić liście i ściąć zgrubienia. Ryż ugotować w 1,5 szkl. wody. Do mięsa mielonego dodać pokrojoną cebulkę i koperek, ugotowany ryż i przyprawy i dokładnie wymieszać.Na liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać.Zwinięte gołąbki obtoczyć w mące i podsmażyć.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w garnku lub naczyniu żaroodpornym[ na dno ułożyć liście kapusty], dodać marchewkę i zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i gotować lub piec około 30 minut. Pod koniec dodać śmietanę i koperek.
mniaam! z młodziutkiej kapusty gołąbki są takie lekkie i delikatne.
OdpowiedzUsuńuroczy pomysł z tymi marchewkowymi kwiatuszkami!
Oooj tak!!! To jest to co uwielbiam.W przyszłym tygodniu też zabieram się za robienie gołąbków.Twoje wyglądają bardzo zachęcająco-smakowicie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale. Ja muszę zrobić gołąbki z krojoną kapustą, bo jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńWidać po blogach ,że trzeba sie też skusić i zrobić gołąbki z młodej kapusty :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa w jakiej temperaturze w piekarniku piec? będę robić pierwszy raz w życiu
OdpowiedzUsuń