- 500 g mąki pszennej
- 1 szkl. ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 5 dag świeżych drożdży
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 4 łyżki płatków owsianych
Do mąki wsypać sól, wlać zaczyn, wodę i uprażone dodatki.Wymieszać drewnianą łyżką po czym zacząć wyrabiać na blacie.
Uformować kulę, przełożyć z powrotem do miski,przykryć ściereczką,odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagnieść raz jeszcze. Włożyć do okrągłej
foremki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Tępym nożem zrobić nacięcia, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać czarnuszką i kminkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 40 minut w temperaturze 190°C. Po wyjęciu z foremki wystudzić na kratce.
Przepis dodaję do akcji :
No to mamy dwa kociewskie chleby w akcji i na dodatek do porównania:) Bardzo dobrze, że zapomniałaś o jajku bo nie jest dozwolone w diecie Alergika:) Witam w akcji!
OdpowiedzUsuń