Paluszki

Paluszki ..idealne do pochrupania np.podczas meczu...Według oryginału trzeba było uformować wałeczki i pokroić na paluszki i każdy posmarować białkiem..a ja ostatnio zrobiłam się leniwa i poszłam na łatwiznę - rozwałkowałam ciasto , posmarowałam białkiem i pocięłam je radełkiem..
  • 50 dkg mąki
  • 20 dkg margaryny
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1/2 szkl.śmietany
  • szczypta soli
Mąkę przesiać , posiekać ze schłodzoną margaryną, dodać jajko, szczyptę soli i śmietanę.Szybko zagnieść ciasto i odłożyć na pół godziny do lodówki, następnie wyjąć .Uformować cienkie  wałeczki i pokroić na 10cm paluszki i każdy posmarować białkiem [ja rozwałkowałam ciasto , posmarowałam białkiem i pocięłam je radełkiem].Paluszki ułożyć na wysmarowanej blaszce .Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni i piec 10 -15 minut.

Komentarze

  1. Wyglądają ciekawie, spisałam przepis, trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam ! Wyśmienite...chrupiące polecam !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.