Przejdź do głównej zawartości
Paluszki ..idealne do pochrupania np.podczas meczu...Według oryginału trzeba było uformować wałeczki i pokroić na paluszki i każdy posmarować białkiem..a ja ostatnio zrobiłam się leniwa i poszłam na łatwiznę - rozwałkowałam ciasto , posmarowałam białkiem i pocięłam je radełkiem..
- 50 dkg mąki
- 20 dkg margaryny
- 1 jajko
- 1 białko
- 1/2 szkl.śmietany
- szczypta soli
Mąkę przesiać , posiekać ze schłodzoną margaryną, dodać jajko, szczyptę soli i śmietanę.Szybko zagnieść ciasto i odłożyć na pół godziny do lodówki, następnie wyjąć .Uformować cienkie wałeczki i pokroić na 10cm paluszki i każdy posmarować białkiem [ja rozwałkowałam ciasto , posmarowałam białkiem i pocięłam je radełkiem].Paluszki ułożyć na wysmarowanej blaszce .Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni i piec 10 -15 minut.
Wyglądają ciekawie, spisałam przepis, trzeba wypróbować:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ! Wyśmienite...chrupiące polecam !
OdpowiedzUsuń