Przejdź do głównej zawartości
Magdalenki i kulki kokosowe - na zimno
Lubicie wiórki kokosowe? bo ja po prostu uwielbiam..i zrobiłam magdalenki i kuleczki kokosowe..przepis znaleziony w jakiejś starej gazecie..mam tylko wycinek z przepisem..cytuję za oryginałem , chociaż uważam , że żelatyny jest za dużo..ja nie zdążyłam dobrze wymieszać i już mi zaczęło tężec w misce..i stąd moje magdalenki nie są takie idealne..po prostu ciężko było nakładać masę do foremek a planowałam zrobić ciut inaczej..a fakt faktem..były pyszne..
- 2 serki waniliowe
- 1/2 szkl.śmietany
- 10 dkg wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny [według mnie trochę za dużo]
- odrobina barwnika spożywczego
Żelatynę rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody, kiedy spęcznieje, podgrzewać do czasu, aż się rozpuści, ostudzić.Serki zmiksować razem ze śmietaną na puszystą masę, dodać wiórki kokosowe i cukier do smaku.Żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy serowej i dokładnie wymieszać.Podzielić masę na połowę i do jednej części dodać odrobinę czerwonego barwnika i wymieszać.Przełożyć po połowie masy białej i czerwonej[ ja nie zdążyłam i były białe i czerwone kulki zamiast biało - czerwonych] np, do silikonowych foremek i wstawić do lodówki do stężenia.
Przepis dodaję do akcji Biało-czerwoni i Kokosowe szaleństwo.
ale ciekawy sposób i przepis! muszę wypróbować koniecznie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie..pozdrawiam ..
UsuńWyglądają bardzo fajnie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
Usuńciekawy pomysł, będę musiała wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję..wypróbuj..i daj znać..
UsuńCiekawe czy dałoby radę zamienić tą żelatynę na agar na przykład :> tak żeby było wegetariańsko.
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam agaru, więc trudno mi powiedzieć..
Usuńświetny przepis, ja robiłam takie żelatynowe smakołyki do tej pory w szklankach, ale muszę spróbować takich kuleczek, bo są bardzo zgrabne. Ja robię też z jogurtu zmieszanego z musem owocowym - wychodzi pyszny i lekki deser.
OdpowiedzUsuńO raju, zrobiłam sobie chętkę na taki smakołyk.
Pozdrawiam
Monika