Gofry drożdżowe z syropem klonowym

Gofry robię od czasu do czasu, ale drożdżowych jeszcze nie robiłam..a na dodatek takich co, ciasto rośnie w lodówce przez całą noc, chociaż nie jest to konieczne..Do moich gofrów wykorzystałam syrop klonowy,który dostałam w ramach testowania ze sklepu Kuchnie Świata ..zajrzyjcie tam, a znajdziecie wiele ciekawych i niespotykanych produktów..Mnie zaciekawiła Kuchnia Amerykańska  ..A moje gofry z dodatkiem syropu klonowego wyszły pyszne...
  • 1 1/2 szkl. mleka
  • 85 g masła
  • 2 łyżki  syropu klonowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
Podgrzać mleko do czasu, aż będzie gorące. Przelać je do dużej miski (musi być na tyle duża, by rosnące ciasto z niej nie wypłynęło), dodać masło, syrop klonowy, sól i wanilię. Wymieszać, aż masło się roztopi a całość będzie miała temperaturę pokojową. Dodać jajka, mąkę i drożdże, wymieszać. W cieście mogą być grudki. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, można piec gofry, ale lepiej wstawić je na noc do lodówki. Gofrownicę rozgrzać. Spryskać delikatnie olejem roślinnym i wlewać 2/3 - 3/4 kubka ciasta. Zamknąć i piec ok. 6 minut (ilość ciasta i długość pieczenia zależy od gofrownicy). Wafle muszą być złocisto-brązowe.



Komentarze