Bardzo prosty chleb pszenno-żytni


Chleb upieczony w domu samodzielnie jest najlepszy..a ten nie wymaga zbytnio dużego nakładu pracy..wystarczy wymieszać składniki i pozostawić tak na około 14 godzin,a następnie przełożyć do foremki..Zauberi radziła [ bo u niej wypatrzyłam ten chlebek], żeby zrobić od razu z większej porcji i tak tez zrobiłam..Cytuję za Zauberi, łącznie z jej zmianami..[ zrobiłam tak  samo]..


Porcja na małą keksówkę: 
  • 100 g mąki żytniej (użyłam razowej)
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli (dałam 1 łyżeczkę)
  • 2 gramy świeżych drożdży (dałam 4)
  • 250 ml wody
  • *1 łyżka zakwasu żytniego - opcjonalnie, ja dałam na próbę i dla smaku
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i zostawić na 12-18 godzin (u mnie zazwyczaj 12). Keksówkę o długości 26-30 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami. Przełożyć ciasto, wierzch oprószyć mąką, odstawić do wyrastania na 30-60 minut. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Na dno wsypać 1 szklankę kostek lodu lub wlać szklankę wody. Wstawić wyrośnięty chleb. Po 10 minutach, zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i dopiekać kolejne 30-40 minut. 

Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo dla alergika.
                                                              

Komentarze

  1. Uwielbiam świeżutki, pachnący chlebek i nigdy nie czekam, aż wystygnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, wypróbuję z chęcią bo rzeczywiście wygląda na łatwy do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki na ciepło to dopiero rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.