- 3/4 szkl.cukru
- 1 szkl.mąki
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
- 2 szkl.mleka
- 20 dkg masła
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 2 łyżki rodzynek
Masa kawowa
- 2 szkl.mleka
- 5 dkg kawy cappuccino w proszku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 op.śnieżki
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej , dodać kakao i delikatnie wymieszać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut.Ostudzić i przekroić na połowę.
Masa budyniowa
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić.Masło utrzeć i stale ucierając dodawać ostudzony budyń, na koniec dodać rodzynki i wymieszać.
Masa kawowa
Żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl.gorącej wody.Mleko zagotować i rozpuścić kawę, schłodzić, wsypać śnieżki i ubić,na koniec dodać żelatynę.
- Połowa biszkoptu
- Masa budyniowa
- Masa kawowa [odstawić do schłodzenia]
- Połowa biszkoptu
- Odrobina masy budyniowej
- Starta czekolada
Przepis dodaję do akcji Kawa...i co dalej?
Uwielbiam to ciasto - u mnie jest znane jako cappuccino: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/ciasto-cappuccino.html
OdpowiedzUsuńWidziałam Twoje ciasto..jest troszkę inne..a ten przepis mam od koleżanki i było pod nazwą Ciasto kawowe i tak zostało..
Usuńcudowne warstwy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
UsuńBardzo spodobal mi sie Twoj, przepis.Kawy nie pijam, ale ciasta kawowe...uwielbiam!
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam na ciasto..
UsuńRozpieszczasz swoją rodzinkę takim smakowitościami:)
OdpowiedzUsuńOj ..to jeszcze nie koniec moich wypieków..
Usuńlubie kawowe smakolyki:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i zdecydowanie niebawem zagości na moim stole :)
OdpowiedzUsuńa jaka blaszka wymiary?
OdpowiedzUsuńJa robiłam w tortownicy.ale nie pamiętam jaki wymiar.
Usuń