- 2 szkl. mąki
- 2 szkl. mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szkl. oleju
- 2 jajka [żółtka oddzielone od białek ]
Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w gofrownicy na złoto około 5 minut.
Moja gofrownica też robi takie ładne serduszka, narobiłaś mi apetytu na te gofry, dżemiki własnej roboty się skończyły teraz kupuję konfitury Maribel z Lidla, naprawdę pyszne
OdpowiedzUsuńJa nie kupuję dżemów, ale jak kiedy mi zabraknie wypróbuję te z Lidla.
Usuńoj goferki to w sezonie truskawkowym u mnie na topie! mam swój wypróbowany przepis z dodatkiem wody gazowanej itp. Mniam, mniam, smaka mi narobiłas. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ wodą gazowaną jeszcze nie robiłam..
UsuńAle bym zjadła takiego gofra!!! Jak byłam mała to Babcia bardzo często robiła gofry w takim właśnie kształcie. Marzy mi się taka gofrownica :):):)
OdpowiedzUsuńJa mam dwie gofrownice, ale serduszka są lepsze...
UsuńOd dawna marzę o gofrownicy :) Takie goferki na oleju zjadane na śniadanie są często dużo zdrowsze niż np. słodzone płatki śniadaniowe czy kupne pieczywo.
OdpowiedzUsuńA ja marzę teraz o podwójnej gofrownicy..
Usuń