Sernik gotowany

Sernik gotowany..oj dawno nie robiłam..a jak robiłam to na herbatnikach, a ten przepis znalazłam na blogu Zauberi i postanowiłam wypróbować..zrobiłam wieczorem i rano ciasto było gotowe do zjedzenia.
  • 5o dkg mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dkg masła lub margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 20 dkg cukru pudru
  • 1 jajko
Masa:
  • 1 kg sera (może być wiaderkowy)
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki cukru (można dać mniej)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1o dkg  margaryny lub masła
  • 125 ml mleka
  • aromat cytrynowy lub rumowy
  • sok z 1 cytryny
  • rodzynki (można pominąć)

Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 180 stopni na złoty kolor (użyłam blaszki o wymiarach 36x24 cm).Masa: cukier, masło i jajka utrzeć, dodać ser, mąkę rozpuszczoną w mleku. To wszystko zagotować często mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Zdjąć z ognia, dodać olejek i sok z cytryny (próbować do smaku dodając sok) oraz rodzynki. Ciepłą masą przełożyć placki. Wierzch polać ulubioną polewą. Ciasto musi trochę odstać żeby placki zmiękły.

Komentarze

  1. Robię bardzo podobny. Przepyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki i wiem, że te gotowane są przepyszne:) Zresztą Twój tak apetycznie wygląda, że znowu zatęskniłam za tym ciastem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki. Gotowanego jeszcze nigdy nie robiłam i na pewno w niedługim czasie zrobię taki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Również zaliczam się do grona miłośniczek sernika, jeżeli ktoś nie ma ulubionego sera w wiaderku to polecam twaróg sernikowy Pilos z Lidla, długo szukałam tego najlepszego i chyba znalazłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite ciasto! Jeszcze nigdy nie robiłam sernika gotowanego:( :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.