Przepis znaleziony gdzieś w internecie..Wszędzie gdzie widziałam ten przepis były zrobione 3 bagietki i taki przepis cytuję, a ja zrobiłam małe bułeczki ..w specjalnej blaszce..
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g pszennej razowej
- 8 g drożdży świeżych
- 2 łyżki oliwy
- duża cebula zeszklona na oliwie
- łyżeczka maku
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 ml wody
Podzielić na 3 części i uformować z nich bagietki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st C.
Wyrośnięte bagietki ponacinać ukośnie ostrym nożem lub żyletką (zapomniałam o nacięciu). Wstawić do piekarnika, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu (można też spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza - nie spryskujemy grzałki i żarówki).
Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut - należy uważać, by bagietki się równo przypiekały. Najlepiej sprawdzić stopień ich zrumienienia po ok. 30 minutach w piekarniku. Jeśli wierzch jest rumiany, a spód nie, można przykryć je folią aluminiową i dopiekać w ten sposób.
Po upieczeniu spryskujemy delikatnie wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo dla alergika.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st C.
Wyrośnięte bagietki ponacinać ukośnie ostrym nożem lub żyletką (zapomniałam o nacięciu). Wstawić do piekarnika, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu (można też spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza - nie spryskujemy grzałki i żarówki).
Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut - należy uważać, by bagietki się równo przypiekały. Najlepiej sprawdzić stopień ich zrumienienia po ok. 30 minutach w piekarniku. Jeśli wierzch jest rumiany, a spód nie, można przykryć je folią aluminiową i dopiekać w ten sposób.
Po upieczeniu spryskujemy delikatnie wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo dla alergika.
O te bułeczki mi pasują, z cebulą pewnie pięknie pachną. Chętnie wypróbuję. Dziękuję za udział w akcji i proszę o wklejenie banerka i linku
OdpowiedzUsuń