Łatwa babka drożdżowa



Przepis na ta babkę znalazłam w jednej z książeczek Biblioteczki Poradnika Domowego..Babka drożdżowa łatwa..to fakt, ale strasznie długi czas rośnięcia- aż 7 godzin..Moja co prawda rosła krócej, musiałam i tak ją przyklepać, bo zaczynała uciekać z foremki..i tak dobrze, że rozłożyłam te ciasto do 2 foremek..a nie do 1..

  • 3 szkl.mąki
  • 5 dkg drożdży
  • 3/4 kostki masła [ według mnie można dać mniej]
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru 
  • 1 szkl.mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • bakalie 
  • sól
Drożdże wymieszać z cukrem, dodać jaja, masło rozpuszczone w bardzo ciepłym mleku, mąkę, skórkę i bakalie.Starannie wymieszać , ale nie wyrabiać.Do formy wysmarowanej tłuszczem wyłożyć ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na 7 godzin w ciepłym miejscu by wyrosło.Piec około 60 minut w średnio gorącym piekarniku.Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.


Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.