Przejdź do głównej zawartości
Ryba z.. kapustą w ...kapuście
Przepis od dawna w planach do zrobienia... aż w końcu doczekał się..przepis pochodzi ze starego kalendarza[zżółkłej już karteczki] z wyrywanymi kartkami.. ..ale w ostatnim wydaniu gazetki Przyślij przepis jest taki sam..
- 0,5 kg filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
- 1 kapusta
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- olej
Z kapusty zdjąć 12 zewnętrznych liści, umyć, włożyć do wrzątku i gotować na wolnym ogniu około 6 minut.Wyjąć i osączyć.Resztę kapusty poszatkować, umyć, osączyć i zeszklić na maśle z dodatkiem skórki cytrynowej. Przyprawić do smaku.Rybę umyć i podzielić na 4 porcje, skropić sokiem z cytryny.Ułożyć po 3 liście kapusty [jeden na drugim], łyżką nałożyć porcję kapusty, następnie warstwę ryby i znów warstwa kapusty.Zwinąć 4 roladki , spiąć wykałaczkami.Włożyć do garnka i dusić około 15 minut pod przykryciem.
Ja pod koniec duszenia dodałam sos do ryby Winiary.
Moje uwagi..dwie roladki zrobiłam z 3 liści, ale uznałam ,że to za dużo i później robiłam z 2 liści kapusty.
Ryba i kapusta....hm..ciekawe połączenie smaków:)Nie jadłam tak chyba jeszcze.Czas i pora to zmienić :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam pierwszy raz, a przymierzałam się chyba z rok..dla męża posmakowało i jeszcze kiedyś zrobię..
Usuń