Migdałowa zebra

  • 20 dkg mąki
  • 4 jajka
  • 10 dkg zmielonych migdałów lub orzechów
  • 15 dkg cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl.mleka
Migdały lub orzechy wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym , mąką i proszkiem do pieczenia.Dodać żółtka i mleko.Wszystkie składniki razem utrzeć.Masę podzielić na 2 części.Jedną wymieszać z kakao , a drugą z 1 łyżką mąki.Białka ubić na sztywno i podzielić na połowę.Ciasto ciemne i jasne ostrożnie połączyć z pianą. Wąską formę natłuścić, posypać tartą bułką.Kłaść na przemian ciemną i jasną warstwę ciasta.Piec około 50 minut w temp.180 stopni.
Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki 2 


Wielkanocne Smaki 2

Komentarze

  1. Fajniutkie ciasto;)a mi po obiedzie deser się marzy..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję..mojej chorej córce też się marzy jakiś deser..a jeszcze kawałek ciasta został , ale ona chce coś innego..no i cóż..trzeba chyba coś wymyślic..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.