Drugi tydzień wspólnego gotowania i ciekawa propozycja Myszy. Polecam..Ja zrobiłam tylko z mięsa wieprzowego..no i zabrakło zdjęcia z efektu końcowego po przekrojeniu.
- 1 duża kapusta włoska, pekińska lub inna (białą trzeba sparzyć żeby zdjąć liście!)
- 80 dkg mielonego mięsa
- 3/4 szkl. surowego ryżu
- 1 -2 jajka
- 1 duża cebula
- 1-2 litry bulionu - ilość zależy od wielkości garnka do gotowania
- sól, pieprz, suszony tymianek lub majeranek
- gaza lub cienka lniana ściereczka do zawinięcia kapusty
Ryż ugotować al dente w 3/4 szklanki wody do czasu aż ją wchłonie - ok 7-10 min. Cebulkę pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Z liści kapusty wyciąć gruby rdzeń. Mięso wymieszać z ryżem, cebulką, jajkami.Przyprawić do smaku.Na blacie rozłożyć gazę lub ściereczkę i ułożyć na niej liście kapusty w okrąg.Zacząć od tych największych. Liście muszą na siebie zachodzić tworząc szczelne "łóżeczko" . Wystarczy 6 liści na okrąg o średnicy 35-40 cm. Na warstwę liści ułożyć farsz mięsny o warstwie wysokości ok 1-1 1/5 cm, Średnica warstwy mięsa powinna być mniejsza od kapusty o 3-5 cm. Kolejna warstwa liści powinna przykryć warstwę mięsną. Ułożyć kolejne dwie warstwy zgodnie z powyższą zasadą. Ostatnia warstwa mięsa powinna mieć formę kuleczki. Podnieść gazę za rogi i uformować w zgrabną kapuścianą główkę. Zawiązać , włożyć do garnka z bulionem i gotować w bulionie ok 1/5 godziny.
No, no! Pięknie!
OdpowiedzUsuńAleż dziękuję...
UsuńWidziałam ten przepis na Kuchnia.TV i tak się zastanawiałam któ pierwszy to wykona ;) i mam odpowiedź ;)
OdpowiedzUsuńPierwsza to wykonała Mysza..to jej propozycja do wspólnego gotowania..
UsuńTaki wielki gołąbek...:)) ahh pychota;)
OdpowiedzUsuń