Włoska kapusta faszerowana i wspólne gotowanie # 2


Drugi tydzień wspólnego gotowania i ciekawa propozycja Myszy.  Polecam..Ja zrobiłam tylko z mięsa wieprzowego..no i zabrakło zdjęcia z efektu końcowego po przekrojeniu.

  • 1 duża kapusta włoska, pekińska lub inna (białą trzeba sparzyć żeby zdjąć liście!) 
  • 80 dkg mielonego mięsa
  • 3/4 szkl. surowego ryżu 
  • 1 -2 jajka 
  • 1 duża cebula 
  • 1-2 litry bulionu - ilość zależy od wielkości garnka do gotowania 
  • sól, pieprz, suszony tymianek lub majeranek 
  • gaza lub cienka lniana ściereczka do zawinięcia kapusty 

Ryż ugotować al dente w 3/4 szklanki wody do czasu aż ją wchłonie - ok 7-10 min. Cebulkę pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Z liści kapusty  wyciąć gruby rdzeń. Mięso wymieszać z ryżem, cebulką, jajkami.Przyprawić do smaku.Na blacie rozłożyć gazę lub ściereczkę i ułożyć na niej liście kapusty w okrąg.Zacząć od tych największych. Liście muszą na siebie zachodzić tworząc szczelne "łóżeczko" . Wystarczy 6 liści na okrąg o średnicy 35-40 cm. Na warstwę liści ułożyć  farsz mięsny o warstwie wysokości ok 1-1 1/5 cm, Średnica warstwy mięsa powinna być mniejsza od kapusty o 3-5 cm. Kolejna warstwa liści powinna przykryć warstwę mięsną. Ułożyć kolejne dwie warstwy zgodnie z powyższą zasadą. Ostatnia warstwa mięsa powinna mieć formę kuleczki. Podnieść gazę za rogi i uformować w  zgrabną kapuścianą główkę. Zawiązać , włożyć do garnka z bulionem i g
otować w bulionie ok 1/5 godziny.




                                                                                                               

Komentarze

  1. Widziałam ten przepis na Kuchnia.TV i tak się zastanawiałam któ pierwszy to wykona ;) i mam odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsza to wykonała Mysza..to jej propozycja do wspólnego gotowania..

      Usuń
  2. Taki wielki gołąbek...:)) ahh pychota;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.