Przepis znalazłam w książce Ciasta wytrawne i postanowiłam wypróbować.
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 500 g ziemniaków
- 200 g cienkiej kiełbasy
- 1 szklanka śmietany
- 2 jajka
- żółtko
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Ciasto lekko rozmrozić. Kiełbasę pokroić w plasterki.Ziemniaki obrać i pokroić również w plasterki. Wrzucić na wrzącą wodę, osolić. Po 3 minutach odcedzić i dokładnie odsączyć.Średnią tortownicę wylepić połową ciasta, układać warstwami ziemniaki i kiełbasę[ ja troszkę podsmażyłam].Śmietanę podgrzać. Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, doprawić ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem.Sosem polać ziemniaki i kiełbaskę. Na środku kieliszkiem wyciąć otwór.Jeśli ciasto jeszcze zostało, wyciąć z niego paski i udekorować wierzch placka.Posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.