Babka ziemniaczana we francuskim wydaniu


Przepis znalazłam w książce Ciasta wytrawne i postanowiłam wypróbować.

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 jajka
  • żółtko
  •  sól, pieprz, zioła prowansalskie
 Ciasto lekko rozmrozić. Kiełbasę pokroić w plasterki.Ziemniaki obrać i pokroić również w plasterki. Wrzucić na wrzącą wodę, osolić. Po 3 minutach odcedzić i dokładnie odsączyć.Średnią tortownicę wylepić połową ciasta, układać warstwami ziemniaki i kiełbasę[ ja troszkę podsmażyłam].Śmietanę podgrzać. Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, doprawić ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem.Sosem polać ziemniaki i kiełbaskę. Na środku kieliszkiem wyciąć otwór.Jeśli ciasto jeszcze zostało, wyciąć z niego paski i udekorować wierzch placka.Posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.


Komentarze