Brioche


Brioche - francuskie ciasto drożdżowe..przepis znaleziony na blogu Dorotki.Moje ciasto rosło więcej niż 3,5 godz.[ nie było mnie w domu] i wyrosło ponad blaszkę i musiałam ''przyklepać ''troszkę i stąd taki wygląd , a potem nie dopilnowałam i wierzch bardzo się przyrumienił..ale było smaczne..
Składniki na 2 bochenki
  • 375 g mąki jasnej chlebowej
  • 50 g drobnego cukru
  • 7 g saszetka drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka + 1 do posmarowania
  • 175 g miękkiego masła
W mikserze wymieszać mąkę, cukier, drożdże i sól; dodać mleko, 3 jajka i kontynuować miksowanie do otrzymania gładkiej masy (5 minut mikserem lub 8 minut ręcznie). Dodać miękkie masło i miksować dalej (5 minut mikserem lub 10 minut ręcznie). Gotowe, gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią i pozostawić na całą noc w lodówce.
Nieduże keksówki (u mnie jedna forma o dolnych wymiarach 21 x 11 cm i druga trochę mniejsza) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 16 równych kulek. Układać je w keksówce w dwóch rzędach, aż wypełnią całe dno (po 8 kulek na formę).
Teraz moment wymagający najwięcej ... cierpliwości. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 3 godziny (u mnie 3h 15m), aż ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się zbyt mocno nie spiekły. Studzić na kratce.
Przepis dodaję do akcji Ciasta świata.


Zapraszam także do wspólnego gotowania.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.