- 4 ziemniaki
- 4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 30 dkg kiełbasy
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni , żaroodporną formę nasmarować tłuszczem.Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 0,5cm.Włożyć do garnka z zimną osoloną wodą i zagotować.Po 10 minutach odlać i odstawić na bok.W tym czasie obrać cebulę i czosnek, cebulę pokroić w krążki a czosnek drobno posiekać.Na patelni rozgrzać oliwę ,włożyć czosnek i cebulę i dusić około 15 minut, aż cebula się zeszkli.Kiełbasę pokroić i również podsmażyć.Ułożyć w formie jedną warstwę ziemniaków, posypać solą i pieprzem,ułożyć kiełbasę, a potem przykryć cebulą z patelni.W ten sposób ułożyć trzy warstwy ziemniaków, kończąc warstwą cebuli na wierzchu.Piec około 25 minut , aż ziemniaki się zarumienią.
Przepis dodaję również do konkursu :Mistrzowie patelni-
W marcu jak w garncu , czyli danie jednogarnkowe.
Lubię takie frykasy :)
OdpowiedzUsuń