Przejdź do głównej zawartości
W zeszłym tygodniu rosołek gotował mój mąż, a teraz ja..ale ciut inaczej..
- 0,5 kg skrzydełek
- 1-2 suszone grzybki
- 1 niewielki burak
- 1 duża cebula
- 1 porcja włoszczyzny z kapustą
- 1 łyżeczka domowej vegety
Cebulę przypiec nad płomieniem gazu.Mięso umyć pod bieżącą wodą, zalać 8 szklankami zimnej wody z przyprawą warzywną, dodać pieprz i zagotować na małym ogniu. Włoszczyznę poszatkować. Dodać do zupy z przypieczoną cebulą, umytymi grzybkami i obranym buraczkiem. Gotować do miękkości, przecedzić i doprawić do smaku. Wywar raz jeszcze zagotować na niewielkim ogniu, dodać makaron i gotować do 3-4 minuty.
Przepis dodaję do akcji Mistrzowie patelni - kategoria Ciepło, cieplej,gorąco.
Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego rosołu, takiego z grzybkami i burakiem jeszcze nie próbowałam. Jestem ciekawa tego smaku :)
OdpowiedzUsuń