Mufiny z czekoladą

 Trochę popękały, ale smakowały..


  • 1/2 kostki  rozpuszczonego masła
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 2 szkl.mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • czekolada 
Do rozpuszczonego masła dodać 1 szklankę mleka i rozkłócone jajko.
Wszystkie suche składniki (mąka, oba cukry, proszek) wymieszać w dużej misce a następnie wlać "mokre" składniki oraz czekoladę[ u mnie draże z czekolady]. Wymieszać krótko łyżką, tylko do połączenia się składników; grudki są jak najbardziej wskazane. (Uwaga: nie używać miksera).
Wkładać łyżką ciasto do formy mufinkowej do ok 3/4 wysokości. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż ładnie się mufinki zarumienią.  
  

 Przepis dodaję do akcji Czekoladowy Weekend.

    Komentarze