Pączki tureckie


Kolejne pączki ..tym razem nasiąknięte syropem..Przepis znaleziony w książce Ciasta i desery.

  • 0,6 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki stopionego masła
  • szczypta soli
  • woda 
 
  • 0,6 kg cukru
  • 600 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szkl. oleju do smażenia
Mąkę przesiać.Drożdże rozpuścić w łyżce ciepłej wody z łyżeczką cukru. Do rozczynu dodać mąkę, masło i sól. Zagniatać aż ciasto będzie elastyczne ( w razie potrzeby dodawać po jednej łyżce wody).Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, powoli gotować ,aż zrobi się syrop [ok. 15 minut] ,dodać sok z cytryny.Wystudzić. Z ciasta formować małe kuleczki [ ja ciasto rozwałkowałam i wykrawałam szklaneczką], smażyć partiami na złoty kolor w gorącym oleju. Osączyć z tłuszczu (najlepiej na ręczniku papierowym), i włożyć do zimnego syropu, żeby nim nasiąkły.

Przepis dodaję do akcji Tłusty czwartek 2012.


Komentarze