Lubię takie dania jednogarnkowe..a to akurat jest podpatrzone u Paszczaków.Ja zrobiłam z kiełbaską zamiast boczku..piekłam w szybkowarze...Cytuję uwagi Paszczaka odnośnie gotowania.
- 1,5 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki grubości około 1 cm
- 1 marchewka pokrojona w plasterki
- 20 dag lub kiełbasy
- 2 cebule pokrojonej w piórka
- 1/3 szkl.wody
- sól, pieprz
Opcja 1: Jeśli gotujemy w normalnym garnku to najlepiej przykryć folią aluminiową, później przykrywka i dusić na gazie około 1-1,5godziny
Opcja 2: Jeżeli użyjemy szybkowara to nie musimy dawać foli na wierzch i gotujemy około 20- 25 min od wypuszczenia pary przez zawór.
Opcja 3: możemy też zrobić duszonki w piekarniku wtedy układamy wszystko analogicznie (już bez foli aluminiowej) w naczyniu żaroodpornym albo gęślarce i zapiekamy pod przykryciem około 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni C. Opcja 2: Jeżeli użyjemy szybkowara to nie musimy dawać foli na wierzch i gotujemy około 20- 25 min od wypuszczenia pary przez zawór.
Przepis dodaję do akcji Jeden garnek.
Zapraszam do konkursu.
Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitaj.
OdpowiedzUsuńWykorzystuję opcję 2 t.j. robię duszonki w szybkowarze, wg Twojej metody. Teraz czekam co narobiłem?
Pozdrawiam.
J.W.K.