Duszonki


Lubię takie dania jednogarnkowe..a to akurat jest podpatrzone u Paszczaków.Ja zrobiłam z kiełbaską zamiast boczku..piekłam w szybkowarze...Cytuję uwagi Paszczaka odnośnie gotowania. 
  • 1,5 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki grubości około 1 cm
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki 
  • 20 dag lub kiełbasy
  • 2 cebule pokrojonej w piórka 
  • 1/3 szkl.wody
  • sól, pieprz
Na dno garnka najlepiej położyć folię aluminiową lub 2 liście kapusty,  żeby nam się garnek nie przypalił. Układać warzywa i boczek warstwami zaczynając od ziemniaków, posypując warstwy od czasu do czasu niewielką ilością soli i pieprzu, ostatnią warstwę też układamy z ziemniaków. Na samą górę położyć znów liść albo dwa kapusty, dodać wodę.
Opcja 1: Jeśli gotujemy w normalnym garnku to najlepiej przykryć folią aluminiową, później przykrywka i dusić na gazie około 1-1,5godziny
Opcja 2: Jeżeli użyjemy szybkowara to nie musimy dawać foli na wierzch i gotujemy około 20- 25 min od wypuszczenia pary przez zawór. 
Opcja 3: możemy też zrobić duszonki w piekarniku wtedy układamy wszystko analogicznie (już bez foli aluminiowej) w naczyniu żaroodpornym albo gęślarce i zapiekamy pod przykryciem około 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni C. 
Przepis dodaję do akcji Jeden garnek.


Zapraszam do konkursu.

Komentarze

  1. Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj.
    Wykorzystuję opcję 2 t.j. robię duszonki w szybkowarze, wg Twojej metody. Teraz czekam co narobiłem?
    Pozdrawiam.
    J.W.K.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.