Przejdź do głównej zawartości
Pasteles cocoa- to bardzo mięciutkie i smaczne babeczki ..Przepis z kuchni kolumbijskiej, znaleziony w książce Ciasta i desery. Przepis cytuję z książki , a w nawiasach moje zmiany.
- 30 dkg cukru [ można dać mniej]
- 3 jajka
- 10 dkg masła
- 30 dkg mąki
- 7 dkg kakao [ dałam ciut mniej]
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Foremki do pieczenia babeczek wysmarować masłem i oprószyć mąką [piekłam w silikonowych foremkach i niczym nie smarowałam].Ucierać masło z cukrem do białości, stopniowo dodając jajka.Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.Dodawać na przemian z mlekiem do utartego masła, nie przerywając ucierania.Wlać aromat waniliowy i dokładnie wymieszać.Ciasto nakładać do 2/3 wysokości foremek.Piec w temp.190 stopni około 20 minut.Babeczki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji Ciasta świata.
Spodobała mi się nazwa i wygląd - a potem czytam, że jeszcze składają się z samych dobrych rzeczy ;-) Wielbię, jak wszystko co czekoladowe!
OdpowiedzUsuńPolecam..
UsuńDokładnie! Nazwa bardzo zachęcająca :). Robię się bardzo głodna od tych wszystkich zdjęć Bożenki :)
Usuń