Ciasto pomarańczowe


Była już babka cytrynowa, a teraz bardzo smaczne ciasto pomarańczowe..
  • 127g masła
  • 162g cukru
  • 2 jajka
  • 225g przesianej mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • kilka kropel olejku pomarańczowego
  • drobno otarta skórka z jednej dużej pomarańczy
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
Nagrzać piekarnik do 180*C. Przygotować keksówkę (20 x10cm), wyłożyć natłuszczonym papierem.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (około 8 min. mikserem)Następnie dodawać po jednym jajku, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko, sok, olejek i skórkę pomarańczową. Całość połączyć, a następnie przelać do keksówki; wierzch wyrównać. Piec około 55 minut.

Komentarze