Roladki waflowe z galaretką

Przepis znaleziony tutaj.Moja jedna zmiana - to herbatniki kakaowe..
Składniki:
  • 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa 
  • 2 szkl. mleka 
  • 1/2 szkl.cukru pudru (można dodać mniej) 
  • 1 paczka herbatników holenderskich (herbatniki kakaowe) 
  • 4 wafle (kwadratowe) 
Masa:
  • 100 g kokosu + 10 łyżek gorącego mleka 
  • 0,5 - 3/4 szkl. cukru pudru 
  • 250 g masła 
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Gdy troszkę ostygnie wylać na talerz (galaretkę będziemy kroić w grubsze paski) wyłożony folią spożywczą. Odstawić do stężenia.
100 g kokosu zalać 10 łyżkami gorącego mleka i odstawić do ostygnięcia.
2 szklanki mleka zagotować z 1/2 szklanki cukru pudru. Do gotującego się mleka wsypać pokruszone herbatniki holenderskie. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Ciepłą masą smarować 4 andruty kwadratowe, a gdy przestygnie posmarować je masą kokosową: masło utrzeć dokładnie z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać kokos i ucierać, na puszystą masę.
Do talerza z galaretką przykładamy deseczkę, na której będziemy ją kroić. Odwracamy talerz dnem do góry, zdejmujemy talerz oraz folię. Galaretkę kroimy w grubsze paski. Układamy ją na początku każdego wafla i zwijamy w rulonik. Odstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej do lodówki na ok. 2 h. Kroimy na małe kawałki - grubości 1,5 -2 cm.

Komentarze