Składniki:
- 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
- 2 szkl. mleka
- 1/2 szkl.cukru pudru (można dodać mniej)
- 1 paczka herbatników holenderskich (herbatniki kakaowe)
- 4 wafle (kwadratowe)
- 100 g kokosu + 10 łyżek gorącego mleka
- 0,5 - 3/4 szkl. cukru pudru
- 250 g masła
100 g kokosu zalać 10 łyżkami gorącego mleka i odstawić do ostygnięcia.
2 szklanki mleka zagotować z 1/2 szklanki cukru pudru. Do gotującego się mleka wsypać pokruszone herbatniki holenderskie. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Ciepłą masą smarować 4 andruty kwadratowe, a gdy przestygnie posmarować je masą kokosową: masło utrzeć dokładnie z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać kokos i ucierać, na puszystą masę.
Do talerza z galaretką przykładamy deseczkę, na której będziemy ją kroić. Odwracamy talerz dnem do góry, zdejmujemy talerz oraz folię. Galaretkę kroimy w grubsze paski. Układamy ją na początku każdego wafla i zwijamy w rulonik. Odstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej do lodówki na ok. 2 h. Kroimy na małe kawałki - grubości 1,5 -2 cm.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.