Sękacz z rożna

Własnie dziś odebrałam...Sękacz nie jest pieczony przeze mnie, ale postanowiłam pokazać to dzieło..został upieczony na moje specjalne  zamówienie przez moją koleżankę.

A oto składniki z jakich został upieczony ten oto okaz.
  • 40 jajek
  • 1 kg cukru
  • 1 kg mąki
  • 0,5 l śmietany
  • 0,5 kg masła
  • 0,5 kg margaryny
  • 1 cytryna
  • 2 olejki arakowe

Komentarze

  1. Nigdy jeszcze nie probowałem sękacza. Wyglada pysznie. Podziwiam koleżankę za umiejetności:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj żałuj..jest naprawdę smaczny..

      Usuń
  2. Przepiękny:) Chciałabym kiedyś taki zrobić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję również w imieniu koleżanki..a sękacza zrobić można również w tortownicy lub prodiżu..oczywiście z mniejszej ilości jajek..
      Do takiego sękacza potrzebny jest specjalny rożen..ta koleżanka ma rożen na prąd, ale dawno temu innej koleżance pomagałam piec takiego sękacza, ale na ogniu..

      Usuń
  3. ale zazdroszczę :) uwielbiam sękacza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam..jeszcze kawałek został..

      Usuń
  4. Uwielbiam sękacza, zawsze jem go z sosem waniliowym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm taki sękacz to dzieło sztuki! Z chęcią zjadłabym kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę Bożenko, że zmieniłaś wystrój Bloga :)
    Kiedy ty dziewczyno masz na to wszystko czas ? Podziwiam Cię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko..ja ostatnio mam mało wolnego czasu..nie mam kiedy nawet odpisać na komentarze..a i na inne blogi dawno nie zaglądałam..

      Usuń
  7. Mmmm z chęcią pojadłabym sękacza :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja mam trochę inny przepis na sękacz , bez śmietany na samym maśle śmietankowym.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny, tylko szkoda, że są same składniki, a nie jak zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  11. Do zrobienia takiego sękacza potrzebny jest odpowiedni sprzęt..chociaz można upiec też warstwami w prodiżu..
    Moja znajoma piecze na podobnym rożnie jak tutaj
    http://poznajpolske.onet.pl/podlaskie/tradycyjne-slodycze-suwalszczyzny-sekacz-mrowisko-i-faferneski-takze-na-swieta/0k8rw

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.