Był już pszenny chleb z płatkami owsianymi ,więc pora i zrobić drugi chlebek ,który w ramach Weekendowej piekarni #125 zaproponowała Aga-aa.I jak to u mnie bywa..na zdjęciu tylko co wyjęty z piekarnika i ukrojony.. pycha...
- 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 300 g wody
- 8 g świeżych drożdży (dałam 1 łyżeczkę suszonych- 4 g)
- 150 g zakwasu żytniego
Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć geste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz. Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki. Spryskujemy olejem lub oliwa i posypujemy maka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 min.Piekarnik nagrzewamy do temp. 210°C i pieczemy chleb ok. 40 min. (bułeczki mniej więcej 20 min.). Studzimy na kratce.
To jeden z moich ulubionych :) Robialm juz latem i teraz powtarzam raz na jakis czas na zmiane z innymi- przepyszny :)
OdpowiedzUsuń