Chipsy ala tortilla..zrobione własnoręcznie dawno temu, a dopiero dziś wstawiam przepis.....Takie chipsy można zrobić i z kupionej tortilli..
- 225 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 150 ml ciepłego mleka
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać olej i cały czas mieszając, wlewać ciepłe mleko.Zagnieść miękkie ciasto i odstawić na 30 minut.Ciasto podzielić na 8 części i każdą rozwałkować na cieniutki placek wielkości naszej patelni. Każdą tortillę z osobna piec na suchej patelni przez kilka sekund z każdej strony.
Usmażone placki pokroić na trójkąty i smażyć na głębokim oleju.Wyjąć, osuszyć na ręczniku papierowym , posypać przyprawami -według smaku..
Pochrupałabym :-)
OdpowiedzUsuńJa własnie kiedyś z kupnej robiłam ale czy tak czy tak pycha :)
OdpowiedzUsuń