Przejdź do głównej zawartości
Może nie są piękne, ale były pyszne..
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 żółtko
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy z dodatkiem 2 łyżek gorącej wody
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki alkoholu
- dodatkowo cukier puder do oprószenia
- olej/inny tłuszcz do smażenia
Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą do miski lub na stolnicę, dodajemy 2 łyżki masła i zagniatamy, kolejno dodajemy żółtko, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy, sól i mieszamy wszystkie składniki. Następnie, stopniowo dolewamy sok pomarańczowy i alkohol, cały czas wyrabiając ręcznie ciasto, które na końcu powinno mieć jednolitą strukturę (najlepiej sprawdzić to przecinając ciasto nożem na pół), jeżeli ciasto za bardzo się lepi, należy dosypać mąki, natomiast jeśli wydaje się za suche, dolewamy wody lub soku. Tak wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 20-30 minut, a następnie wałkujemy najcieniej jak tylko się da. Podobnie jak w przypadku chrustu, wycinamy wybraną formę i smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Kładziemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, czekamy, aż lekko przestygnie i prószymy pudrem.
Źródło-klik.
Przepis dodaję do akcji Ciasta świata.
Bardzo ładne, wyrośnięte!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały:)
SWS
MZ- dziękuję..a smakowały i następnym razem zrobię ciut cieńsze niż te..
OdpowiedzUsuńzrobiłam.. moje pierwsze "coś" na Tłusty Czwartek. Może nie wyrosły tak pięknie, ale wyszły, więc się ogromnie cieszę.
OdpowiedzUsuńSłodkie do kawy już mam -i to własne :)
dziękuję