Śledzie po grecku

Polecam..bo takie śledzie są smaczne...
  • 3 płaty śledzi marynowanych
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mały koncentrat pomidorowy 80g
  • olej lub oliwa
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Oddzielnie dusić na oleju cebulę i marchewkę. Doprawić solą i pieprzem. Oba składniki połączyć kiedy przestygną. W międzyczasie wykonać zalewę. Koncentrat pomidorowy wymieszać z łyżką cukru, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, a na koniec dodać kilka łyżek wody i razem gotować parę minut. Śledzie pokroić na małe kawałki i połączyć z przestudzoną marchewką z cebulą. Gdy zalewa wystygnie wlać do reszty składników, wymieszać i pozostawić w lodówce do przegryzienia na dobę.
Źródło- klik.

Komentarze