Śledzie po grecku


Przepis na tą pyszną przystawkę znalazłam tutaj.Polecam..bo takie śledzie są smaczne...

  • 3 płaty śledzi marynowanych
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mały koncentrat pomidorowy 80g
  • olej lub oliwa
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
Cebulę kroimy w piórka, a marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Oddzielnie dusimy na oleju cebulę i marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Oba składniki łączymy kiedy przestygną. W międzyczasie wykonujemy zalewę. Koncentrat pomidorowy mieszamy z łyżką cukru, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, a na koniec dodajemy kilka łyżek wody i razem gotujemy parę minut. Śledzie kroimy na małe kawałki i łączymy z przestudzoną marchewką z cebulą. Gdy zalewa wystygnie wlewamy do reszty składników, mieszamy i pozostawiamy w lodówce do przegryzienia na dobę.

Komentarze