Przejdź do głównej zawartości
Rybka opiekana w zalewie octowej
Nie było mnie tu jakiś czas...ale to z braku wolnego czasu ..i nadal mam mało tego wolnego czasu..A taką rybkę robiłam na wigilię..
- 1 ,5 kg ryby
- jajko
- bułka tarta
- 1 szkl. octu
- 4 szkl. wody
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2 duże cebule
Ryby pokroić na kawałki, obtoczyć w jajku a następnie w bułce i usmażyć na złoty kolor na oleju.Usmażone ryby ułożyć w naczyniu.Wszystkie składniki na zalewę oprócz cebuli, umieścić w garnku i doprowadzić do zagotowania.Cebulę pokroić w pióra i dodać do zalewy ,gdy zacznie się gotować.Całość gotować chwilkę na gazie i odstawić do przestudzenia.Zimną zalewą zalać ryby i odstawić do lodówki.
robiłam kiedyś w ten sposób szczupaka
OdpowiedzUsuńpyszny przepis na rybkę :)
OdpowiedzUsuńCiekawa, choć nie przepadam za rybami z ośćmi z chęcią bym spróbowała jak smakuje :)
OdpowiedzUsuń