Kotleciki królewskie


Kotlety w panierce orzechowej..przepis z książki Kuchnia Polska.Na zdjęciu kotlety przed smażeniem..
  • 50 dag dowolnego mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  •  1 jajko
  • garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, tymianek, oregano, majeranek, kolendra)
  • duża garść posiekanych orzechów (włoskie, arachidowe)
  • 1 łyżka pikantnej musztardy
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • sól, pieprz
Dwie cebule drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Mięso wymieszać z jajkiem, rozdrobnioną cebulą i czosnkiem, posiekaną zieleniną i musztardą. Doprawić do smaku przyprawą warzywną, solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w posiekanych orzechach i włożyć do lodówki na pół godziny. Smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu, następnie przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut (można także gotowe kotleciki wstawić na 5-10 minut do nagrzanego i wyłączonego piekarnika). Podawać najlepiej z frytkami i pikantnym sosem pomidorowym, np. keczupem.

Komentarze