Przejdź do głównej zawartości
Kotlety w panierce orzechowej..przepis z książki Kuchnia Polska.Na zdjęciu kotlety przed smażeniem..
- 50 dag dowolnego mielonego mięsa
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, tymianek, oregano, majeranek, kolendra)
- duża garść posiekanych orzechów (włoskie, arachidowe)
- 1 łyżka pikantnej musztardy
- warzywna przyprawa typu vegeta
- sól, pieprz
Dwie cebule drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Mięso wymieszać z jajkiem, rozdrobnioną cebulą i czosnkiem, posiekaną zieleniną i musztardą. Doprawić do smaku przyprawą warzywną, solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w posiekanych orzechach i włożyć do lodówki na pół godziny. Smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu, następnie przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut (można także gotowe kotleciki wstawić na 5-10 minut do nagrzanego i wyłączonego piekarnika). Podawać najlepiej z frytkami i pikantnym sosem pomidorowym, np. keczupem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.