- 40 dkg mąki
- 1/2 szkl mleka
- 50 g bakalii
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 25 dkg miodu
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody
- 20 g cynamonu mielonego
- 25 dkg cukru
- 25 g masła
- szczypta soli
- 1 op. przyprawy do piernika (przyprawy korzennej)
Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, dodać miód i podgrzać. Gdy cukier i miód rozpuszczą się zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawy i sól. Po ostudzeniu wbić jajka i ubić. Wsypać mąkę z sodą i dokładnie wymieszać. Dodać bakalie, powidła, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić (w temperaturze pokojowej) na minimum 2 dni do fermentacji.
Długą i wąską formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto i piec ok. 1,5 godziny w temp 180 stopni. Po ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić na minimum 3-4 dni.
Piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie.
Przepis dodaję do akcji:Wigilia. Festiwal Pierniczków.
Długą i wąską formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto i piec ok. 1,5 godziny w temp 180 stopni. Po ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić na minimum 3-4 dni.
Piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie.
Przepis dodaję do akcji:Wigilia. Festiwal Pierniczków.
Wygląda jak chlebek...brakuje mi lukru:)
OdpowiedzUsuńSuper piernik. Uwielbiam te ciasta, ich zapach i smak:)
OdpowiedzUsuńDziękuje ,że się przyłączyłaś:)
Trzcinowisko- no tak, bez lukru wygląda jak chlebek..ale na święta zrobię z lukrem i przełożę czymś..
OdpowiedzUsuńMajana- dziękuję..a przyłączyłam się z chęcią...ale to jeszcze nie koniec mojego ''pierniczenia"..
Dag nie dkg :)
OdpowiedzUsuńO, proszę..ja tak piszę i nadal będę pisać...Przytoczę kilka słów z netu na ten temat.
Usuńhttp://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/dag-i-dkg;9382.html
W międzynarodowym układzie jednostek miar SI da jest skrótem od deka‑ (a to wywodzi się z greckiego deka ‘dziesięć’). Układ ten wprowadzono w Polsce w roku 1966, a obowiązuje on w publikacjach naukowych i urzędowych. Kwestionowanie tego faktu nie ma sensu, bo jednostki i symbole układu SI (od francuskiego Systeme International d’Unités) funkcjonują u nas od ponad 40 lat, nie wywołując zdziwienia, może poza jednym wyjątkiem – skrótem dag.
Skoro wiadomo, kiedy ta zmiana się dokonała, trzeba odpowiedzieć na trudniejsze pytanie: dlaczego? Najważniejszy powód (i wystarczający) to potrzeba międzynarodowej normalizacji terminologii, ponieważ horyzont nauki jest globalny. Tam, gdzie tej potrzeby nie ma, skrót tradycyjny może bez przeszkód funkcjonować. Skrótu dkg można w takim razie używać w komunikacji potocznej, przecież nikt nie zamierza zabraniać sprzedawcom podawania cen w dekagramach skracanych jako dkg. Podsumowując: nic nie stoi na przeszkodzie, by – odpowiednio do okoliczności – używać obu skrótów.