Krewetki duszone na maśle czosnkowym


Robiłam te krewetki jakiś czas temu po raz pierwszy i prawdę mówiąc jadłam je po raz pierwszy..Przepis na krewetki znalazłam na blogu Ilonki , a Ilonka znalazła na blogu Simple Cooking Pleasures.
  • 25- 30 dkg mrożonych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 kostki masła (może być więcej)
  • natka pietruszki
  • szczypta soli
Połowę masła dokładnie wymieszać z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Pozostały czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę.Krewetki rozmrozić, obgotować, wrzucając je na wrzącą wodę na 1-2 min., odłowić, przełożyć na sitko, aby ostygły.Na patelni rozpuścić 1/4 masła z czosnkiem, wrzucić krewetki. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie co 5 min. dodawać resztę masła i czosnku. Na 3-4 min. przed końcem wrzucić dokładnie posiekaną natkę.Krewetki będą gotowe, jeśli zrobią się złotawe. Najlepszym sposobem jest wyjęcie jednej krewetki i spróbowanie jej. Powinna być mocno czosnkowa, a mięso nie za miękkie i nie za twarde.




Przepis dodaję do akcji Owoce morza.

Komentarze

  1. Przepraszam ale to będzie GUMA!Tak się krewetek nie robi!!!!!!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam..ale to nie była GUMA..były smaczne...a taki sam przepis jest na kilku blogach i każdy chwalił taki sposób przyrządzania.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.