Robiłam te krewetki jakiś czas temu po raz pierwszy i prawdę mówiąc jadłam je po raz pierwszy..Przepis na krewetki znalazłam na blogu Ilonki , a Ilonka znalazła na blogu Simple Cooking Pleasures.
- 25- 30 dkg mrożonych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 kostki masła (może być więcej)
- natka pietruszki
- szczypta soli
Połowę masła dokładnie wymieszać z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Pozostały czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę.Krewetki rozmrozić, obgotować, wrzucając je na wrzącą wodę na 1-2 min., odłowić, przełożyć na sitko, aby ostygły.Na patelni rozpuścić 1/4 masła z czosnkiem, wrzucić krewetki. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie co 5 min. dodawać resztę masła i czosnku. Na 3-4 min. przed końcem wrzucić dokładnie posiekaną natkę.Krewetki będą gotowe, jeśli zrobią się złotawe. Najlepszym sposobem jest wyjęcie jednej krewetki i spróbowanie jej. Powinna być mocno czosnkowa, a mięso nie za miękkie i nie za twarde.
Przepraszam ale to będzie GUMA!Tak się krewetek nie robi!!!!!!!Ewa
OdpowiedzUsuńPrzepraszam..ale to nie była GUMA..były smaczne...a taki sam przepis jest na kilku blogach i każdy chwalił taki sposób przyrządzania.
Usuń