Przejdź do głównej zawartości
Miało być co innego , a wyszło takie oto ciasto..
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek [ ja użyłam dżemu z dyni]
- 1 budyń
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka).Jabłka obrać i pokroić, prażyć w garnku z 3 łyżkami wody.Budyń rozrobić w 1/2 szkl. wody i wlać do jabłek . Zagotować , ciągle mieszając.Ostudzony biszkopt przekroić na połowę, wyłożyć masę z budyniem i dowolnie udekorować.
całkiem smacznie wygląda, w szczególności ta warstwa dżemu :)
OdpowiedzUsuńFajnie Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuń