- 16 g cynamonu
- 10 g mielonego kardamonu lub kolendry [dałam połowę kolendry i połowę kardamonu]
- 8 g gałki muszkatałowej
- 25 g suszonej skórki pomarańczowej [dałam zmieloną skórkę]
Wszystkie składniki wymieszać.
Przepis dodaję do akcji Domowy wyrób, Korzenny tydzień 2011.
Super pomysl by podac ten przepis... u nas niby sa gotowe mieszanki ale ja wole robic je sama z tzw: bazowych produktow, wiec robie, do pierniczkow na przyklad! dziekuje!
OdpowiedzUsuńEst-Quest- w internecie można znaleźć dużo przepisów na taką przyprawę..ale niektóre zawierają sporą ilość składników, których np, ja nie mogłam kupić..Ten przepis wynalazłam w jakiejs starej gazecie i postanowiłam spróbować..i wyszło idealnie..piekłam już nawet pierniczki i piernik- przepisy na nie też wstawię oczywiście..
OdpowiedzUsuńUwielbiam korzenne przyprawy.A o tej porze roku nadają dodatkowo cudowną Świąteczną atmosferę :)
OdpowiedzUsuń