Bartoszki


Zastanawiałam się co zrobić dziś na obiad i znalazłam przepis na bartoszki w książce Kuchnia Polska i oczywiście dodaję do akcji Gotujemy po polsku IV.Na zdjęciu bartoszek przyszykowany do zapiekania...właśnie piecze się i zobaczymy co z tego wyjdzie...

  • 75 dag kiszonej kapusty
  • 75 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach 
  • 50 dag grzybów (najlepiej leśnych)
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, cząber) 
  • sok z cytryny
  • warzywna przyprawa typu vegeta 
  • 1 listek laurowy 
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu 
  • dodałam dodatkowo 30 dkg kiełbasy
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z łyżeczką przyprawy i posiekaną zieleniną oraz 2-3 łyżeczkami oliwy. Grzyby oczyścić i pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać kiełbasę i oczyszczone grzyby, podlać 12 łyżkami wody, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu do miękkości. Oprószyć mąką (najlepiej przez sitko). Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłukać ją na cedzaku wrzątkiem i dobrze odcisnąć. Dodać do cebuli i grzybów, dobrze wymieszać i zagotować na małym ogniu. Dodać pozostałą posiekaną zieleninę i dobrze wymieszać. Połowę ziemniaków przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania, przykryć warstwą kapusty z grzybami, a na niej ułożyć pozostałe ziemniaki. Polać resztą oliwy i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 40 minut.

Komentarze