Góralski przekładaniec


Bardzo smaczne ciasto., które dodaję do akcji  Gotujemy po polsku IV.

  • 50 dkg kg mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1/2  szkl. miodu
  • 15 dkg margaryny
  • 1 łyżka sody
  • 1/2 szkl. kaszy manny
  • 1/2 l mleka 
  • 1 margaryna
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • olejek arakowy i migdałowy
W rondelku rozpuścić na wolnym ogniu margarynę z miodem.Do przestudzonej masy dodawać mąkę wymieszaną z sodą, ubite na parze jaja oraz cukier, po czym zagnieść ciasto (jeśli ciasto zagniata się z trudem, dodać łyżkę gęstej śmietany).Gotowe ciasto podzielić na 4 części[ u mnie wyszły trzy], każdą z nich jak najcieniej rozwałkować i piec 5 min w nagrzanym piekarniku.Kaszę ugotować na gęsto i ostudzić. Masło ucierać z cukrem, powoli dodając kaszę. Podzielić masę na połowę.Do jednej części dodać kwasek cytrynowy i olejek migdałowy, do drugiej - olejek arakowy i kakao. Przełożyć placki na przemian dwoma masami.



Komentarze

  1. Piekę podobny wg przepisu teściowej mojej siostry.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis na to ciacho - po składnikach patrząc, pewno że dla nas smakowite! ;] *spisuje sobie*

    A czemu 'góralski' przekładaniec? (<- moje dziewczynki mnie męczą, żebym spytała xD)

    Pozdrawiam,
    N.

    OdpowiedzUsuń
  3. aronia - czasem przepisy ciut się różnią, ale ciasto jest takie same lub podobne..

    Nenecha - oj , jest smakowite...a skąd taka nazwa - nie wiem ..znalazłam taki przepis pod taką nazwą..

    "moje pasje"- to trzeba zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas jedno z najbardziej ulubionych ciasteczek, tylko maki trzeba zdecydowanie więcej dać, myślę, że nawet 75 dg.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.