Przejdź do głównej zawartości
Pierożki jak pierożki, ale nadzienie- twaróg z ryżem to dla mnie nowość...Przepis znalazłam w książce Kuchnia Polska.Pierożki dodaję do akcji Gotujemy po polsku IV.
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 25 dag tłustego sera twarogowego
- 20 dag ryżu (2 torebki)[dałam jedną torebkę]
- 1 jajko
- łyżka masła
- torebka cukru waniliowego
- garść rodzynek
- kilka łyżek brandy
- 5-6 łyżek cukru
Z mąki, jajka, soli i wody zagnieść tradycyjne ciasto na pierogi. Ryż ugotować na sypko, odcisnąć i wymieszać z masłem. Twaróg przetrzeć przez sito lub zmielić w maszynce. Rodzynki umyć i namoczyć w brandy. Ryż, twaróg, jajko, cukier i cukier waniliowy wymieszać na jednolitą masę, dodać rodzynki wraz z brandy. Ciasto cienko rozwałkować, formować średnie pierożki i gotować w osolonym wrzątku lub upiec na złoty kolor w ciepłym piekarniku. Podawać polane słodką śmietaną z dodatkiem cukru waniliowego.
podoba mi się ta nowośc w nadzieniu.
OdpowiedzUsuń