Przejdź do głównej zawartości
Grochowinki- fajna nazwa ..a są to tradycyjne ciasteczka kociewskie , a przepis znalazłam tutaj. Grochowinki dodaję do akcji Gotujemy po polsku.
- 1 szkl. mąki
- 3 żółtka
- 3 łyżeczki gęstej śmietany
- szczypta soli
- 1 płaską łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
Z podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić, żeby się dobrze napowietrzyło. Odstawić na chwilę pod przykryciem. Lekko wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek i pokroić w paski wielkości strąka grochu (stąd prawdopodobnie nazwa grochowinki). Smażyć na głębokim tłuszczu natychmiast po pokrojeniu w paski; jeśli przeschną, będą niedobre.Tradycja każe, aby grochowinki smażyć na swojsko wytopionym smalcu wieprzowym. Po wysmażeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.