- 1,5 kg ziemniaków
- 10 dkg tłuszczu
- 1 cebula
- sól, pieprz, majeranek
- jelita wieprzowe [ około 2 m]
Ziemniaki obrać, umyć i utrzeć na drobnej tarce.Tłuszcz przesmażyć i dodać drobno pokrojoną cebulę. Utarte ziemniaki osączyć z nadmiaru soku, dodać tłuszcz wraz z usmażoną cebulą, doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Tą masą wypełniać oczyszczone jelita (nie upychać masy ziemniaczanej zbyt mocno, bo w trakcie pieczenia, powiększy ona swoją objętość.) Końce jelit zawiązać,ułożyć na blaszce i piec około godziny. Podczas pieczenia kiszkę ziemniaczaną nakłuwać, żeby uniknąć pęknięć, polewać tłuszczem i obracać na drugą stronę.
uwielbiam kiszkę ,właśnie biorę się do jej zrobienia
OdpowiedzUsuńMoja kiszka już w piekarniku się piecze.Za jakieś 1,5 godz.będzie gotowa.Mmmmm już nie mogę się doczekać.
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa ..czy będzie smakować..ale na pewno..a ja dawno nie robiłam..może jutro zrobię..
Usuń