Przejdź do głównej zawartości
Moja córka lubi kotlety schabowe w panierce z sezamem .. robię je tak samo jak schabowe w paluszkach tylko, że zamiast paluszków daję sezam......Przepis dodaję do akcji Gotujemy po polsku IV.
- 4 kotlety schabowe
- 100 g sezamu
- 2 jaja
- 1 cytryna
- 4 łyżki maki
- 4 łyżki oleju
- sól, ostra papryka
Mięso skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Przygotować 3 talerze. Do jednego wsypać mąkę, do drugiego wbić jajka. Do talerza z jajkami dodać 1 łyżkę mleka i 1 łyżkę oleju i dokładnie roztrzepać widelcem. Do trzeciego talerza sezam [ można wymieszać sezam z bułką tarta].Mięso najpierw dokładnie obtoczyć w mące, a dopiero potem w roztrzepanym jajku. Następnie przełożyć na talerz z sezamem i bardzo dokładnie obtoczyć w niej kotlet.Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety, aż panierka będzie rumiana, ok. 2-3 minuty. Przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Przełożyć na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Świetna alternatywa do zwykłej panierki. I nadaje się na moją dietę :). Na pewno wykorzystam pomysł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfajnie, gdy schabowe nie są banalne:-)
OdpowiedzUsuńale jestem głodna..
OdpowiedzUsuńa cytryna do herbaty po obiedzie czy co??
OdpowiedzUsuńMoże być i do herbaty po obiedzie...a tak naprawdę to był potrzeby sok z cytryny do skropienia mięsa...już poprawiam ..i dziękuję za zwrócenie uwagi..
Usuńslinka cieknie
OdpowiedzUsuń