Schabowy w sezamie

Moja córka lubi kotlety schabowe w panierce z sezamem .. robię je tak samo jak schabowe w paluszkach tylko, że zamiast paluszków daję sezam......Przepis dodaję do akcji Gotujemy po polsku IV.

  • 4 kotlety schabowe 
  • 100 g sezamu 
  • 2 jaja 
  • 1 cytryna 
  • 4 łyżki maki 
  • 4 łyżki oleju 
  • sól, ostra papryka 
Mięso skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Przygotować 3 talerze. Do jednego wsypać mąkę, do drugiego wbić jajka. Do talerza z jajkami dodać 1 łyżkę mleka i 1 łyżkę oleju i dokładnie roztrzepać widelcem. Do trzeciego talerza sezam [ można wymieszać sezam z bułką tarta].Mięso najpierw dokładnie obtoczyć w mące, a dopiero potem w roztrzepanym jajku. Następnie przełożyć na talerz z sezamem i bardzo dokładnie obtoczyć w niej kotlet.Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety, aż panierka będzie rumiana, ok. 2-3 minuty. Przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Przełożyć na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Komentarze

  1. Świetna alternatywa do zwykłej panierki. I nadaje się na moją dietę :). Na pewno wykorzystam pomysł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie, gdy schabowe nie są banalne:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. a cytryna do herbaty po obiedzie czy co??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być i do herbaty po obiedzie...a tak naprawdę to był potrzeby sok z cytryny do skropienia mięsa...już poprawiam ..i dziękuję za zwrócenie uwagi..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.