Schabowy w paluszkach


Kotlet schabowy  oczywiście wykonany w ramach akcjiGotujemy po polsku!, której patronem jest serwis Z pierwszego tłoczenia.


  • 4 cienko rozbite kotlety schabowe
  • sól, pieprz
  • 200 g paluszków słonych
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka oleju 

Mięso doprawić solą i pieprzem. Przygotować 3 talerze. Do jednego wsypać mąkę, do drugiego wbić jajka. Do talerza z jajkami dodać 1 łyżkę mleka i 1 łyżkę oleju i dokładnie roztrzepać widelcem. Do trzeciego talerza  wsypać paluszki słone drobno zmielone.Mięso najpierw dokładnie obtoczyć w mące, a dopiero potem w roztrzepanym jajku. Następnie przełożyć na talerz z paluszkami i bardzo dokładnie obtoczyć w niej kotlet. Smażyć kotlety, aż panierka będzie rumiana, ok. 2-3 minuty. Przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Przełożyć na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Komentarze