Kotlet schabowy oczywiście wykonany w ramach akcjiGotujemy po polsku!, której patronem jest serwis Z pierwszego tłoczenia.
- 4 cienko rozbite kotlety schabowe
- sól, pieprz
- 200 g paluszków słonych
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka oleju
Mięso doprawić solą i pieprzem. Przygotować 3 talerze. Do jednego wsypać mąkę, do drugiego wbić jajka. Do talerza z jajkami dodać 1 łyżkę mleka i 1 łyżkę oleju i dokładnie roztrzepać widelcem. Do trzeciego talerza wsypać paluszki słone drobno zmielone.Mięso najpierw dokładnie obtoczyć w mące, a dopiero potem w roztrzepanym jajku. Następnie przełożyć na talerz z paluszkami i bardzo dokładnie obtoczyć w niej kotlet. Smażyć kotlety, aż panierka będzie rumiana, ok. 2-3 minuty. Przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Przełożyć na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.