Drożdżówka z jabłkami i kokosową kruszonką



Bardzo smaczna drożdżówka z jabłkami i kokosową kruszonką.., którą dodaję do akcji Gotujemy po polsku IV.

  • 4 szkl.mąki 
  • 1 szkl.mleka
  • 50 g drożdży
  • 4 białka
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli



  • 0,5 kg jabłek
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 białka
  • 3 łyżki cukru


  • 1/2 szkl. cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 125 g masła
  • około 4 łyżki mąki
Mąkę wsypać do dużego naczynia.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i połączyć z cukrem, wlać do środka mąki.Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia drożdży.Dodać resztę składników i dokładnie wyrobić [tak aby ciasto '' odchodziło'' od ręki].Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cukier , cynamon i wymieszać.
Białka z cukrem ubić na sztywna pianę.
Masło rozpuścić , wsypać cukier i wiórki .Na końcu dodać mąkę, w takiej ilości, aby kruszonka była sypka.
Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, wyłożyć jabłka [ odciśnięte] i ubita pianę.Wierzch ciasta posypać kruszonką.Ciasto wstawić do zimnego piekarnika, ustawiając temp do 100 stopni, a po około 20 minutach zwiększyć do 170 stopni i piec około 40 minut.

Komentarze