Bardzo smaczna drożdżówka z jabłkami i kokosową kruszonką.., którą dodaję do akcji Gotujemy po polsku IV.
- 4 szkl.mąki
- 1 szkl.mleka
- 50 g drożdży
- 4 białka
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- 0,5 kg jabłek
- 1/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 białka
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szkl. cukru
- 50 g wiórków kokosowych
- 125 g masła
- około 4 łyżki mąki
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cukier , cynamon i wymieszać.
Białka z cukrem ubić na sztywna pianę.
Masło rozpuścić , wsypać cukier i wiórki .Na końcu dodać mąkę, w takiej ilości, aby kruszonka była sypka.
Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, wyłożyć jabłka [ odciśnięte] i ubita pianę.Wierzch ciasta posypać kruszonką.Ciasto wstawić do zimnego piekarnika, ustawiając temp do 100 stopni, a po około 20 minutach zwiększyć do 170 stopni i piec około 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.