Przepis na taką surówkę znalazłam w książce Kuchnia Polska...
- 1-2 marchewki
- 50 dag białej kapusty
- 15-20 dag kiszonych ogórków
- 1 spora cebula
- 1-2 kwaskowate jabłka
- 4-5 łyżek oliwy albo oleju słonecznikowego
- sok z połowy cytryny lub ocet winny
- sól, pieprz
- cukier
Kapustę oczyścić i jak najdrobniej poszatkować, posolić i odstawić na pół godziny. Marchewki i jabłka obrać, z jabłek usunąć gniazda nasienne. Ogórki, jabłka i marchewki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, skropić sokiem z cytryny. Cebule drobniutko posiekać. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, dodać oliwę i doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.