Kurczak po otwocku



 Przepis na kurczaka w sosie pieczarkowym pochodzi z książki Kuchnia Polska.

  • średni kurczak albo 4 udka
  • 50 dag pieczarek
  • 1-2 cebule
  • 1/2 szkl. śmietany
  • garść posiekanej zieleniny (nutka pietruszki, tymianek, szczypiorek)
  • 2 łyżki przesianej mąki pszennej
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki oliwy, oleju lub margaryny
  • przyprawa warzywna typu vegeta
  • sól, pieprz
Kurczaka podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą warzywną, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny. Obtoczyć w mące ( 1 łyżka) i ob­rumienić na połowic tłuszczu. Cebulę drob­no pokroić i zeszklić na tłuszczu, pieczarki poszatkować, skropić sokiem z cytryny, dodać do cebuli i dusić do miękkości. Do­dać obrumienionego kurczaka, podlać 1/2 szklanki wody z dodatkiem przyprawy wa­rzywnej i dusić pod przykryciem do mięk­kości. Wyjąć kawałki mięsa. Śmietanę wy­mieszać z mąką, dodać do sosu i podgrze­wać na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia, do chwili gdy sos zgęstnieje. Po­rcje kurczaka wyłożyć na talerze, polać sosem pieczarkowym i obficie posypać po­siekaną zieleniną. Najlepiej podawać z zie­mniakami w dowolnej postaci, makaronem, ryżem lub z kluskami domowymi.

Komentarze

  1. Ten kurczak wyglada pysznie. Wlasnie bede go robic dzis na obiad :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.