Kapuśniak


 Pyszny kapuśniaczek..

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 8 ziemniaków
  • 10 dkg boczku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 kostki rosołowe
  • 20 dkg cienkiej kiełbasy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Kapustę wypłukać. Na patelni przesmażyć pokrojony boczek, dodać kapustę i dusić do miękkości. Ziemniaki i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować około 20 minut. Dodać kapustę. Na patelni przesmażyć pokrojoną kiełbasę i drobno pokrojoną cebulę, dodać do zupy razem z kostką, czosnkiem i liściem laurowym. Doprawić solą i pieprzem.

Komentarze

  1. Teraz mi kiszki marsza grają...zjadłabym teraz wielki talerz takiej zupy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj w szkole pachniało kapuśniakiem i jeszcze u Ciebie. To znak:), że muszę ugotować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mopswkuchni-oj mi też często kiszki marsza grają jak patrzę na te smakowitości na innych blogach..a zupki już nie ma - zjedzona...

    Aciri-oj tak to znak , że musisz ugotować...

    OdpowiedzUsuń
  4. o ja pierdziele jak fajnie wyglda!! ale ja wole BIGOS;P

    OdpowiedzUsuń
  5. podpatrzę przepis i zrobię dziś chyba taki kapuśniak, bo od kilku dni za mną chodzi :)
    z jedną malutką modyfikacją - nie będę płukać kapusty, bo lubię gdy zęby aż cierpną od kwaśnej :)))
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.