Pyszny kapuśniaczek..
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 8 ziemniaków
- 10 dkg boczku
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 kostki rosołowe
- 20 dkg cienkiej kiełbasy
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Kapustę wypłukać. Na patelni przesmażyć pokrojony boczek, dodać kapustę i dusić do miękkości. Ziemniaki i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować około 20 minut. Dodać kapustę. Na patelni przesmażyć pokrojoną kiełbasę i drobno pokrojoną cebulę, dodać do zupy razem z kostką, czosnkiem i liściem laurowym. Doprawić solą i pieprzem.
Teraz mi kiszki marsza grają...zjadłabym teraz wielki talerz takiej zupy!
OdpowiedzUsuńDzisiaj w szkole pachniało kapuśniakiem i jeszcze u Ciebie. To znak:), że muszę ugotować:)
OdpowiedzUsuńmopswkuchni-oj mi też często kiszki marsza grają jak patrzę na te smakowitości na innych blogach..a zupki już nie ma - zjedzona...
OdpowiedzUsuńAciri-oj tak to znak , że musisz ugotować...
o ja pierdziele jak fajnie wyglda!! ale ja wole BIGOS;P
OdpowiedzUsuńpodpatrzę przepis i zrobię dziś chyba taki kapuśniak, bo od kilku dni za mną chodzi :)
OdpowiedzUsuńz jedną malutką modyfikacją - nie będę płukać kapusty, bo lubię gdy zęby aż cierpną od kwaśnej :)))
pozdrawiam :)