- 7 jajek
- 7 łyżek oleju
- 2 szkl.mąki
- 1 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
- 2 łyżki mąki pszennej
- kostka masła
- dżem malinowy lub porzeczkowy
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.w trakcie ubijania dodać olej. Gdy ciasto będzie jednolite wylać je na blachę i piec około 40 minut w temperaturze180 stopni.Po upieczeniu ostudzić i przekroić na połowę.
1 szklankę mleka wraz z 3/4 szklanki cukru zagotować. Budyń oraz mąkę pszenną wymieszać w 3/4 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka z cukrem[ ciągle mieszając]. Ugotowany budyń ostudzić. Utrzeć margarynę dodając po jednej łyżce budyniu.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć dżem, na to masę budyniową i na to druga część biszkoptu..Dowolnie udekorować.
Tak sobie myślę , że przepis nadaje się do akcji Różowy tydzień.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć dżem, na to masę budyniową i na to druga część biszkoptu..Dowolnie udekorować.
Tak sobie myślę , że przepis nadaje się do akcji Różowy tydzień.
Bardzo wykwintny przekładaniec :) Dziękuję za przyłączenie się do Różowej akcji :)
OdpowiedzUsuń